KAIKEN TAKANA


Eila Kolehmainen

Eila Kolehmainen

Yrittäjä (FT)

 Kuka minä olen?

Pääosa työvuosistani vierähti Oulun yliopistossa tutkimus- ja opetustyössä sekä laboratoriopäällikkönä. Yliopisto-opinnot ”kovien” luonnontieteiden parissa veivät aluksi muutaman vuoden kokeiluun opettajana toimimisesta, mutta elävämmät luonnontieteet vetivät puoleensa, ja palasin opiskelemaan biokemiaa. Vaikka erikoistyöni maitohappobakteerien virusten parissa liittyi mielenkiintoiseen vaiheeseen geenitekniikan aamunkoitteessa, tutkimuskiinnostus jatko-opinnoissa kohdistui MS-tautiin. Väitöskirjatyöni koe-eläinmallein auttaa ymmärtämään häiriöitä näiden potilaiden umpieritystoiminnassa, erityisesti insuliinin ja glukagonin erityksessä.

Kasveista ruusujuureen

Aktiivisena palstaviljelijänä ihmettelin ja ihailin ystäväni kukoistavassa puutarhassa paitsi kukkaloistoa, myös kasveja, joilla mainitaan olevan erilaisia fysiologisia vaikutuksia. Hyötykasviyhdistyksen Pähkylä-lehti siemenluetteloineen toimi aluksi tietopakettina.

Vuosituhannen vaihteen jälkeen tutustuin maaseudun kehittämishankkeisiin ja törmäsin ”YLERMI – Yrttiviljelyn, luonnontuotteiden ja erikoiskasvien kehittämishankkeeseen”. Siitä alkoivat vuosikausia kestäneet opintomatkat Kiuruveden yrityspuisto Leivoseen. Mikkelissä pidetty MTT:n Adaptogeenikasvien viljelyhankkeen loppuseminaari toi ahaa-elämyksen: on olemassa kasveja, jotka auttavat elimistöä kestämään stressiä ja pyrkivät saattamaan sen tasapainotilaan.

Mesacos Oy:n synty

MTT:ltä sain viljelykokeiluja varten muutamien kasvien siemeniä, ja pohjoisilla alueilla ankarissa luonnonoloissa menestyvä ruusujuuri jäi harrastajan kokeiluissa ykköseksi. Vuosien mittaan taimimäärä lisääntyi, ja kun ensimmäinen pieni juurisato viiden vuoden viljelyn jälkeen oli korjuukelpoista nostoon ja elämän muut palaset olivat asettuneet kohdalleen, saatoin perustaa yrityksen. Kävin kuivaamassa huolellisesti pestystä juuresta saadun silpun Leivosen isoissa kuivureissa, ja ensimmäinen pieni myyntierä valmistui syksyllä 2013. Näin syntyi mikroyritys, jonka ruusujuurituotteet eivät sisällä mitään lisä-, täyte- tai liima-aineita eikä alkoholia.