RUUSUJUURI


Ruusujuuri

 

Ruusujuuri (Rhodiola rosea) on luonnossa Euroopan, Aasian ja Pohjois-Amerikan pohjoisilla ja vuoristoisilla alueilla kasvava monivuotinen maksaruohokasvi, jonka juurakko halkaistuna tuoksuu ruusulle. Sitä on vuosisatojen ajan käytetty monenlaisten vaivojen lievittämiseen sekä parantamaan ihmisten ja eläinten selviytymistä ankarissa luonnonoloissa. Tieteellinen tutkimus ruusujuuren ominaisuuksista ja vaikutuksista alkoi entisessä Neuvostoliitossa 1960-luvulla. Kun tutkimukset tulivat tietoisuuteen länsimaissa 1980-luvulla, kiinnostus ruusujuuren viljelyyn heräsi samalla kun tutkimustoiminta käynnistyi.

Ruusujuuri tunnetaan adaptogeenikasvina, joille on ominaista kyky tasapainottaa elimistön toimintoja ja auttaa elimistöä sopeutumaan henkiseen ja fyysiseen stressiin aiheuttamatta riippuvuutta. Ruusujuuri tehostaa kognitiivisia toimintoja kuten muistia, keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta. Se aktivoi immuunijärjestelmää auttaen pitämään flunssat loitolla, parantaa fyysistä suoriutumiskykyä ja auttaa selviytymään fyysisestä ja psyykkisestä uupumuksesta. Ruusujuuri kohottaa mielialaa, tasapainottaa hormonitoiminoja, auttaa pelko- ja ahdistustiloissa ja antaa antioksidatiivista ja antimikrobista suojaa. Monet saavat paremman unen sen avulla, ja se sopii virkistykseksi ikääntyville. Myös arat, pelokkaat ja stressaantuneet eläimet saavat apua ruusujuuresta.

 

Ruusujuuren käyttö

 

Yksilöiden herkkyys ruusujuuren vaikutuksille vaihtelee suuresti, niin että samankaltaisen vaikutuksen aikaansaamiseksi annoksessa voi olla jopa 10-kertainen ero. Nopeat vaikutukset ilmenevät n. 30 minuutissa ruusujuuren nauttimisen jälkeen, ja isoilla annoksilla voi kokea sydämen toiminnan tehostumista ja verenkierron lisääntymistä pään alueella ja ääreisraajoissa. Samalla havaintokyky terävöityy ja kognitiiviset toiminnot tehostuvat. Virkistävä vaihe kestää yleensä 4-6 tuntia, mutta joillakin jopa 10-12 tuntia, joten ruusujuuri nautitaan parhaiten aamulla ja tarvittaessa iltapäivällä (illalla voi haitata uneen vaipumista). Suuret annokset soveltuvat lyhytaikaiseen käyttöön kuten stressiin, uupumukseen ja vaativaan henkiseen tai fyysiseen ponnistukseen kuten liikuntaan. Pitkäaikaisesti ruusujuurta käytetään matalina annoksina, jolloin tasapainottavat vaikutukset ilmenevät päivien ja viikkojen tai kuukausien kuluessa. Ruusujuurelle muodostuu toleranssi, joten sen käytössä on suositeltavaa pitää vähintään parin viikon tauko muutaman kuukauden välein annoksen suuruudesta riippuen.

 

Ruusujuurituotteet ovat erilaisia

 

Ruusujuuren maanalainen osa sisältää n. 140 kemiallista yhdistettä, joista vaikutuksiltaan merkittävimpinä pidetään salidrosidia ja rosavineja. Näiden yhdisteiden pitoisuudet vaihtelevat kasvien välillä ja geneettisen taustan mukaan. Kasvualue, erityisesti leveyspiiri ja korkeus maanpinnasta, vaikuttaa pitoisuuksiin samoin kuin korjuuajankohta. Kokonaisflavonoidipitoisuus on suurempi hajajuurissa kuin juurakossa, kun taas juurakon salidrosidi- ja rosavin -pitoisuudet ovat korkeammat kuin hajajuurten. Tehoaineiden kestävyys eri kuivauslämpötiloissa on erilainen. Lisämuuttujat kuten käsittely, lisäaineet ja uuttamismenetelmät johtavat siihen, että markkinoilla on lukuisia erilaisia ruusujuurivalmisteita.